shout box !


ShoutMix chat widget
P/S:CHAT BOX INI HANYA BOLEH DIBUKA JIKA KOMPUTER ANDA DILENGKAPI DGN FLASH PLAYER ATAU ADOBE READER .

vote for your fevorite teaser*

Monday, December 7, 2009

hanya sekali sahaja...



percintaan,kesedihan,kejayaan & perpisahan...tu semua boleh jadi berkali-kali .tapi alam persekolahan hanya datang sekali sahaja.tak kira walau hebat ke tak .itulah memori pahit manis yang akan berkekalan buat selama-lamanya. Itulah yang membuatkan memori satu benda yang paling berharga buat kita semua.

FMN blog unit


Friday, November 6, 2009

jamuan akhir tahun 09

pejam celik2 dua kali ganda je,tahun ni nak berakhir dah,baru kita ingat hari tu (januari lepas) kita baru je jadi senior utk sekolah waddin,then kita pass kitorang nyer month of the year pastu tibalah jamuan akhir tahun.other than that ,ini adalah salah satu chapter of our lives yg sume pelajar menengah kena tempuhi ,then SPM tiba lah, but don't forget one thing ini bukan penghabisan satu chapter hidup kita tetapi alam menengah kita je (don't worry friends FMN sentiasa di hati+ dekat di hati) ,LIFE'S MUST GO ON...


Jamuan akhir tahun dah berakhir,walaupun takde hujan,yuna or bunkface ,performance sajak drpd aq & friends dah cukup kot,jamuan best ,cikgu+classmate photoginik sporting,the music was great, guru besar cool & the atmosphere was superb ! :)

Thursday, October 29, 2009

SPM 2009!

hi all!
setelah 5 tahun kita bersekolah di sekolah menengah alquran waddin (not everybody ok) akhirnya sampia gak waktu yg paling penting bagi kehidupan kita di sekolah menangah ,SPM lah yg akan menentukan kemana arah tuju kita selepas tamat sesi persekolahan menengah kita yg penuh dgn memori suka duka yg kita tempuhi bersama ,sama ada ke mahad (majority lah) or going to other collage dlm atau luar negara (I'm going 2 ITE singapore )

tapi the point is kita harus put our best effort to give a great SPM result yg akan wat ibubapa/penjaga/guru kita proud dgn apa yg kita acheive 4 SPM ,lepas ni kita akan go on with our own life ,bagi korang yg go on with mahaad I just want to give great applause to you guys yg meneruskan perjuangan kita sebagai student islam , tapi apa2 pun yg terjadi jgn lose HOPE ,try to give u'r best 4 SPM ,expect the unexpected & strive 4 exellance !!!

written by Alfian
utk sume pelajar yg mengambil SPM 2009

Monday, September 21, 2009

pantun2 hari raya !!!

kat sini ade beberape pantun yg aq nak share kat korang ,gunalah pantun2 ni kalo korang nak sent kad raya kat kengkawan korang ok

"ahmad pergi menangkap ikan ,
tarik joran dapat intan,
hari raya tiba penuh sambutan,
hari lebaran hari kesyukuran."

"abu pergi ke pasar tani,
pergi sana beli ps3
hari raya hari dinanti
disambut dgn gumbira di hati."

"eywa duduk dekat manchester,
banyak kawan dekat friendster,
blog terbuka 23rd september,
blog FMN memang best giler."

"ali pergi ke kedai CD,
sampai sana beli EP,
minta maaf daun keladi
kami janji tak buat lagi."

"hakim main PSP lagi ,
main PES tak henti-henti
ketupat rendang sedap sekali
jaga makan selalu dinasihati ."

"bobo pergi ke kota tinggi ,
pergi sana jalan kaki
hari raya kememenangan kami
selamat hari raya aidilfitri"

Friday, September 11, 2009

Click a Child !




CLICK A CHILD or for short (CaC) is a non profit
organization set to help orphans children go on with their
life's just like normal children .from the sales of their tee's
to creating an event ,all the money goes to fund to help
improving their homes & give them a better way of life just
like normal kind of children so they don't felt alone & sad in
this world.

CaC also created an event called ''malam akustik '' ,bringing
the best of local act such as HUJAN ,BUNKFACE, new's at
11 ,YUNA & many more to perform their accoustic,this kind
of event certainly will help them go on with their mission to
helping people in need .HUJAN also known as malaysian
fevorite indiepandent band also one of the first contributor to CaC .
Not only that ,other event such as art event also helping
them collecting their fund to help the orphans children ,in the
event ,the previewed their best art designed by the orphan
children themself ,other than that photogrpher will not be
left because they are the main attraction in the art show
because they captured their point of view on this
organization.

In our society ,we need this kind of organization to provoke
people to give back for those in need ,no matter big or small
the kindness we gave back ,it will be repay in this world or in
the afterlife .rasullulah also reminded us in this world ,nothing
last forever except our kindness to to other in need in this world .
I hope the goverment will give their full support on this
kind of organization and make a better life for orphans children
So Let's Give Them...C.H.I.L.D.
C for Confidence
H for Hope
I for Integrity
L for Leadership
D for Direction
I think this is my kind of appritiation for CaC ,thanks korang! for your good deed! :D
writen by Alfian
4 more information on CaC & how to contribute to their work ,just go to http://www.myspace.com/clickachild & http://www.clickita.com.my

Saturday, September 5, 2009

cara belajar dgn efektif !

kalo korang nak tahu camne belajar dgn efektif korang kena ikut tips2 ni supaya korang boleh exel bukan je utk trial SPM ni tapi boleh gak dlm perperiksaan undang2 berkomputer time korang nak amik lesen kete /motor nanti

Saturday, August 29, 2009

a beautiful hadith...


posted by Haizum shamimi on email

A Beautiful Hadith
Hadis yang Menarik

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the shroud and the chest of the deceased.
Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.



Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata,
Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'


Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an, which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will have no grief.'
Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'


When the interrogation is over, the handsome man arranges for him from Al-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.
Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'On the Day of Judgement, before Allah, no other Intercessor will have a greater status than the Qur'an, neither a Prophet nor an angel.'
Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.'


Please keep forwarding this 'Hadith' to all ....because
Sila sebarkan Hadis ini kepada semua .......kerana


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said:



'Pass on knowledge from me even if it is only one verse'.
'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'

Thursday, August 13, 2009

unit kompang SMAQD

video ni di record oleh salah seorang pelajar kita yg takde kerja nak wat tapi useful gak ar sebab boleh aq letak video ni kat blog ni kan ,kat dlm ni korang boleh gak recognized atau cam muka2 yg korang nampak kat sekolah macam madey,ayob,asrol, & aq pun ade gak (tak pandai main sgt aq ni cume go with the flow je) dan beberape budak asrama yg lain.

Our school !



Here where it all begins,
strait A's,good student ,bad sudent,
it makes the great diffrence ,

repulsive the student may be,
reactive we may be,
united we must.....
to acheive what we belive in....

prograssive is needed,
intensive they created,
we may get along....
broken hearted,failing & aceivement we get...
regreted must not
cause this is our school.


written by :
Alfian Mohamed
editor incheif of FMN blog system

Friday, August 7, 2009

frontcover magazine....



korang percaya tak muka classmate kita time tingkatan3 jamuan akhir tahun (2007) kitorang masuk magazine family & friends ,imposible right ?,without jadi famouskan pulak tu
macam mana nak buat....
mula-mula go to http://mag my pic.com ,lepas tu browse gambar yg nak di letakkan di cover depan..lepas tu pilihlah cover magazine yg korang suka

jalan ke sekolah

video ni aq amik time aq form 4 ,masa tu baru je nak bermanja-manja dgn youtube channel (skg ni dah pro dah ...siap ade channel dah ) video ni tak berapa nak terang sgt ,(sebab guna hanset 5300 yg beresolusi tinggi 1.3 magapixel je )jadi enjoylah video aq ni yg tak seberape ni yg bertajuk "jalan ke sekolah".

Tuesday, August 4, 2009

contacting FMN blog system !

ada pelbagai cara utk contact blog ni ,korang boleh contact with windows live massenger at fmn_system@live.com ,myspace at http://www.myspace.com/fmn_system twitter at http://www.twitter.com/fmn_system ,facebook (wait ar ,aq lom siap lagi ok wait ...)





(P/s: contact jgn tak contact ok !!!)

Saturday, August 1, 2009

perkampungan ilmu @ SMAQD

nilah gbr yg paling latest 4 the perkampungan at waddin ok,
(p/s:sorry gbr tak terang sgt)

munzir artwork design 4 SPM !

Korang sume mesti masih ingat munzir kan ,walaupun dia dah tak bersekolah dgn kita sume ,dia dengar je pasal blog system FMN ni je ,dia terus contribute artwork design ni kat aq , ape2 hal munzir thanks 4 your contribution & good luck gak ar 4 your SPM ok

Friday, July 24, 2009

slideshow 2007 (masa tingkatan3)

masa tingkatan 3 aq byk gak amik gambar ,nilah santapan tingkatan3 memori yg telah aq search kat setiap pelusuk komputer acer aq ni (susah gak tapi aq try my best) ,enjoy!!!


here where it all begins



inilah sekolahku
bermulanya segala kisah suka & duka,
tentang kehidupan pelajaranku ,kawan-kawanku,
guru-guruku ,dan pelbagai lagi yg mewarnai kehidupanku & rakan-rakanku,
tanpamu....,
siapalah aku?,
siapkah kawan-kawanku ?,
siapakah guru-guruku?,dan manakah arah tujuku ?,
di sinilah semua yg berlaku ,
suka atau duka kau yang menentukannya,
kerna kaulah sekolahku .....


writen by :
alfian

recruitment 4 FMN blog !

blog ni memerlukan beberape tenaga kerja utk bantu aq wat blog ni jadi lebih ''luar biasa '' ,(aq takleh manage blog ni sorang diri jadi korang bolehlah tolong aq sikit2 ,tiada yuran yg diperlukan (elaun pun takde utk korang huhuhu) ini sume seikhlas hati utk create blog utk kita sume ok

creteria tenaga kerja yg di perlukan :

  1. idea yg creative utk tulis dlm blog
  2. mempunyai kemahiran utk manage blog
  3. siape2 pun boleh (kalo classmate 5qurtubie lagi mantap ar)
  4. bagi sesiape yg ade internet access all the time (kalo takde pun boleh ,tapi kalo ade ok gak)
  5. mesti ade e-mail address yg boleh aq contact or send email kat korang

bagi sesiape yg berminat contact aq alfian(executive producer of FMN blog) at 0137976845 or ckp je dgn aq pun boleh .

jom jadikan blog FMN user friendly !!!

sepertimana korang tahu ,blog ni baru je siap ,jadi aq nak korang contribute(tolong sikit ar) to FMN blog ,kalo korang ade video ,pic, slideshow ke ape2 ar yg berkaitan dgn korang sume ok kalo boleh aq nak jadikan blog ni user friendly+classmate type of blog ok ,kalo korang ade ape2 yg nak di add or tambah kat blog ni ckp je gan aq (comment kat aq dlm myspace pun boleh.....)

all about the system


Forget Me Not (FMN) is a system with a diffrence ,its a system provide by A.P.U blog company to reconnect clasmate & friends after we all finish schooling ,the idea came when we start questioning ourself , what do we do to remember & reconnected to our friends after we finish school ?,then come the system (FMN),it's a first world system that provide friend connection in under one roof base on blogger,the blog will preview some of the student artical,quote ,classmate photo ,videos,slideshow,artwork & many more ,the blog also provide live online chat box so friends can chat via live chat box called the shout box! plus live video conference in the making (coming soon !!!)& some recruitment needed among the classmates to fill in the duties in the new FMN blog.this system is still on progress ,for more info & highlight go to http://alfaphantom.blogspot.com/ or blogs/www.myspace.com/alfianmohamed



Forget Me Not (FMN) atau ''Jangan Lupa Aku'' adalah blog sistem yang menyediakan kelainan ,sistem ini di sediakan oleh blog A.P.U ,untuk menghubung rakan sekelas ,selepas semua daripada kita berhenti sekolah ,idea pembikinan blog ini bermula daripada satu persoalan apa kita harus lakukan untuk kita berhubung jika kita habis sekolah ?,selepas itu datanglah sistem FMN ,ia adalah sistem yg pertama di dunia yg menyediakan hubungan jalur internet antara kawan berdasarkan blogger ,blog ini ,akan mempaparkan gambar,video,rankai kata ,slideshow ,hasil kerja & belbagai lagi yang datang daripada rakan sekelas kita .blog ini juga menyediakan chat langsung daripada blog FMN yang dipanggil shout box! ,tambahan pula perbincangan video secara langsung ,ada beberapa jawatan yang perlu di isi dalam blog ini,blog ini dalam pembikinan ,jadi untuk maklumat lanjut silalah pergi ke lelaman web rasmi A.P.U di http://alfaphantom.blogspot.com sekian terima kasih