shout box !


ShoutMix chat widget
P/S:CHAT BOX INI HANYA BOLEH DIBUKA JIKA KOMPUTER ANDA DILENGKAPI DGN FLASH PLAYER ATAU ADOBE READER .

vote for your fevorite teaser*

Saturday, August 29, 2009

a beautiful hadith...


posted by Haizum shamimi on email

A Beautiful Hadith
Hadis yang Menarik

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the shroud and the chest of the deceased.
Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.



Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata,
Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'


Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an, which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will have no grief.'
Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'


When the interrogation is over, the handsome man arranges for him from Al-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.
Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'On the Day of Judgement, before Allah, no other Intercessor will have a greater status than the Qur'an, neither a Prophet nor an angel.'
Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.'


Please keep forwarding this 'Hadith' to all ....because
Sila sebarkan Hadis ini kepada semua .......kerana


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said:



'Pass on knowledge from me even if it is only one verse'.
'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'

Thursday, August 13, 2009

unit kompang SMAQD

video ni di record oleh salah seorang pelajar kita yg takde kerja nak wat tapi useful gak ar sebab boleh aq letak video ni kat blog ni kan ,kat dlm ni korang boleh gak recognized atau cam muka2 yg korang nampak kat sekolah macam madey,ayob,asrol, & aq pun ade gak (tak pandai main sgt aq ni cume go with the flow je) dan beberape budak asrama yg lain.

Our school !



Here where it all begins,
strait A's,good student ,bad sudent,
it makes the great diffrence ,

repulsive the student may be,
reactive we may be,
united we must.....
to acheive what we belive in....

prograssive is needed,
intensive they created,
we may get along....
broken hearted,failing & aceivement we get...
regreted must not
cause this is our school.


written by :
Alfian Mohamed
editor incheif of FMN blog system

Friday, August 7, 2009

frontcover magazine....



korang percaya tak muka classmate kita time tingkatan3 jamuan akhir tahun (2007) kitorang masuk magazine family & friends ,imposible right ?,without jadi famouskan pulak tu
macam mana nak buat....
mula-mula go to http://mag my pic.com ,lepas tu browse gambar yg nak di letakkan di cover depan..lepas tu pilihlah cover magazine yg korang suka

jalan ke sekolah

video ni aq amik time aq form 4 ,masa tu baru je nak bermanja-manja dgn youtube channel (skg ni dah pro dah ...siap ade channel dah ) video ni tak berapa nak terang sgt ,(sebab guna hanset 5300 yg beresolusi tinggi 1.3 magapixel je )jadi enjoylah video aq ni yg tak seberape ni yg bertajuk "jalan ke sekolah".

Tuesday, August 4, 2009

contacting FMN blog system !

ada pelbagai cara utk contact blog ni ,korang boleh contact with windows live massenger at fmn_system@live.com ,myspace at http://www.myspace.com/fmn_system twitter at http://www.twitter.com/fmn_system ,facebook (wait ar ,aq lom siap lagi ok wait ...)





(P/s: contact jgn tak contact ok !!!)

Saturday, August 1, 2009

perkampungan ilmu @ SMAQD

nilah gbr yg paling latest 4 the perkampungan at waddin ok,
(p/s:sorry gbr tak terang sgt)

munzir artwork design 4 SPM !

Korang sume mesti masih ingat munzir kan ,walaupun dia dah tak bersekolah dgn kita sume ,dia dengar je pasal blog system FMN ni je ,dia terus contribute artwork design ni kat aq , ape2 hal munzir thanks 4 your contribution & good luck gak ar 4 your SPM ok